Дефиниция за резолюция. Що е то?
Резолюцията като термин има много аспекти на техническо тълкуване, но за нашите нужди ще я опростим. Резолюцията е просто начин да се измери размерът на създаденото видео. По-малките изображения генерират видео с ниска резолюция. По-големите изображения генерират HD или видео с висока разделителна способност. Това наистина е толкова просто. Колкото по-голямо е изображението, което се записва, толкова по-висока трябва де е резолюцията и качеството за достигане на детайлна картина.

Разделителната способност се измерва по два различни начина. Телевизионни линии (аналогови технологии) и пиксели (цифрови технологии). Аналоговите камери (CCTV) се оценяват от хоризонтални телевизионни линии. HD или цифрови камери се оценяват в пиксели, както показва изображението по-долу.

CCTV (аналогови системи) сe прилагат в продължение на десетилетия. Наскоро новите технологии (HD-CVI, HD-TVI, AHD, HD-IP и др.) разрешиха проблемите с качеството на изображението на старата технология за видеонаблюдение. Цифрови HD 720p, 1080p, 4 мегапикселови и 4K системи са бъдещето и сега те са толкова достъпни, колкото аналоговите системи за видеонаблюдение.

Каква е разликата между 720p, 1080p, 4 мегапиксела и 4k?
Простият отговор е пикселите или размерът на видеоклипа. Помислете за това, 1080p произвежда по-голямо изображение от 720p, но ако гледате две видео камери на 720p и 1080p една до друга на широкоекранни HD монитори, вероятно не можете да различите разликата между двете. Защо това е така? Това е така, защото и двете камери отговарят на минималните изисквания за разделителна способност на мониторите. Видеото изглежда идентично. Като и двете осигуряват кристално ясно и ярко HD видео. Основната причина, поради която бихте предпочели да използвате видео камери с по-висока разделителна способност е, че по-голямото изображение ви позволява да увеличавате дигитално видеото, без да се замъглява изображението. Това може да бъде изключително полезно, ако се опитвате да заснемете изображение на регистрационния номер или разпознаване на лица от разстояние.